Blog is een afkorting die veel wordt gebruikt, maar de oorspronkelijke term is weblog. Wat is een blog of weblog en hoe werkt het?

Eenvoudig gezegd is een blog een persoonlijk online document dat regelmatig, soms zelfs meerdere keren per dag, wordt bijgehouden.

Blogs of weblogs waren eerst een soort dagboeken op internet.

Ze werden ook wel gebruikt als reisverslag. Omdat ze online stonden, was het een ideale manier om het thuisfront of vrienden op de hoogte te houden van de reis. Het is vergelijkbaar met een logboek op schepen. In het logboek wordt de reis dagelijks beschreven.

De volgorde van blogs is meestal omgekeerd chronologisch.  Het laatst geschreven blog staat bovenaan. De artikelen in het blog worden blogpost of kortweg post genoemd

Naast tekst kan een blog ook afbeeldingen, foto’s, video’s (vlog) of audio (podcast)bevatten. Meestal kunnen lezers van een blog onder de berichten reacties(comments) achterlaten.

Wat is een blogger?

Je noemt de schrijver van een weblog een blogger. Iedere blogger geeft het weblog zijn eigen persoonlijke of gespecialiseerde karakter en dat maakt de blogs interessant. Vaak heeft een blog na een tijdje een vast publiek, dat varieert van enkele tientallen tot enkele duizenden bezoekers per dag.

Wat is een blog schrijven tegenwoordig?

De onderwerpen van blogs verschillen van mode, recepten en shoppen tot informatieve blogs en professionele nieuwssites.

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken van het internet. De nadruk ligt niet langer op een dagboek of reisverslag, hoewel ook deze blogs nog steeds worden bijgehouden. De onderwerpen van blogs verschillen van mode, recepten en shoppen tot informatieve blogs en professionele nieuwssites.  Daarnaast houden veel beroemdheden en bekende personen, zoals presentatoren, cabaretiers en politici een weblog bij. De inhoud van deze blogs haalt regelmatig andere (online) media.

Een blog is ook een marketinginstrument.

Een weblog kan klanten naar een website trekken. Als de inhoud (content) van het blog goed is, zorgt dat voor vertrouwen van klanten en een betere naamsbekendheid. Een blog is een soort tussenvorm tussen een traditionele, statische webpagina die alleen informatie verschaft en een internetforum, waarin meer interactie mogelijk is.

Vrijwel alle informatie die je zoekt, over willekeurig welk onderwerp is door middel van blogs terug te vinden op het internet.